April: groenten in de kijker
De ene week is het zonnig en echt lenteweer, de andere week kan je niet buitenkomen zonder jas. Tja, dat is de Belgische lente. Het is april en dat betekent dat er weer meer lekkere groenten uit eigen grond in de winkelrekken liggen.
Het is april en dat betekent dat er weer overheerlijke asperges van Belgische bodem beschikbaar zijn. Door het intensieve kweekproces zijn asperges aan de duurdere kant en liggen ze maar drie maanden in de winkelrekken of bij de groenteboer. Behalve de korte afstand van de bodem tot je bord, is er nog een groot voordeel aan asperges: het zijn echte vitaminen- en mineralenbommetjes. Lang leve de asperge!
Wanneer de ene oer-Belgische groente weer in de winkelrekken ligt, is het tijd voor die andere om weer te verdwijnen. In april eindigt het witloofseizoen. Wie nog een laatste keer witloofrolletjes met ham of een verfrissend witloofslaatje wil maken, moet er dus snel bij zijn. Let erop dat de buitenste bladeren van het witloof niet beschadigd zijn en dat ze onderaan niet bruin kleuren.
Andijvie is gezond voor hart en nieren door de stofjes die haar zo bitter doen smaken
De kans dat je nog niet vaak van raapstelen hebt gehoord, is groot. Raapstelen zijn een voorjaarsgroente die je voornamelijk in april en mei in de winkel vindt. Ze doen qua uiterlijk en smaak een beetje denken aan rucola, maar de twee zijn toch erg verschillend. Raapstelen zijn ideaal om rauw te eten - als je van een pittige smaak houdt - of om te verwerken in een stamppot.
In de aanloop naar mei komt ook andijvie in het seizoen. De bladeren van andijvie zijn stevig en een beetje vlezig, en hebben een bittere smaak. De groente is vooral gezond voor hart en lever door de stoffen die haar net zo bitter maken. Andijvie kan je stoven of in een stamppot verwerken, maar let er wel op dat de bittere smaak dan niet overheerst in je gerecht. Dat kan door een romig of zout ingrediënt toe te voegen.
Rode bieten zijn bijna het hele jaar rond beschikbaar. Door zijn hoge nitraatgehalte zijn rode bieten geliefd bij sporters, maar het is over het algemeen gewoon een gezonde groente. Om ze te consumeren, moet je de rode bieten eerst koken en daarna schillen. Verwerk ze in een slaatje of maak er rodebietensap van. Let wel op met vlekken: de felrode kleur in de bieten is een nachtmerrie voor iedereen die de was moet doen.
Comments