top of page

Leuven, place to beer

Foto van schrijver: Marie CoppensMarie Coppens

Dorstlesser Stella Artois in de kijker



Nu de bierprijzen zullen stijgen en tegelijkertijd dit weekend het Zythos Bierfestival plaatsvindt, snakken we extra hard naar een biertje. Daarvoor gaan we naar Leuven, de bierhoofdstad van België. Op de Langste Toog na is de stad vooral bekend als thuisbasis van Stella Artois.


Deze week waarschuwde de bierbrouwer Heineken voor prijsstijgingen. Ook andere bierbrouwers zullen waarschijnlijk volgen. Een kater voor de bierdrinkende consument dus.


Tegelijkertijd staan we aan de vooravond van het Zythos Bierfestival. Dat is het grootste bierproeffestival van Belgische bieren in Europa met meer dan 100 Belgische brouwers. Het festival vindt plaats op zaterdag 23 en zondag 24 april in de Brabanthal te Leuven, de bierhoofdstad van België. Wie aan Leuven denkt (en dorst heeft), denkt ongetwijfeld meteen aan Stella Artois, het best verkopend Belgisch bier wereldwijd.


Leuven in 1366

Het pilsje verkoopt niet alleen goed, maar heeft ook een rijke geschiedenis die teruggaat tot het Leuven van 1366. In dat jaar werd de oorspronkelijke brouwerij Den Hoorn opgericht. Dat is de brouwerij die de basis vormde voor de smaak en kwaliteit van Stella Artois. In 1708 kwam Sébastian Artois ten tonele. Hij werd toegelaten tot de Leuvense Brouwersgilde als brouwmeester, waarna hij in 1717 de brouwerij De Hoorn opkoopt. Het 'Artois Era' gaat van start. Na de dood van Sébastian Artois blijft de brouwerij in familiebezit. Tot in 1840 de laatst overlevende kleindochter van Sébastian, Jeanna Marie, de gehele erfenis van de Artois famillie overlaat aan een goede vriend: Albert Marnef.


Stella Artois werd eerst geïntroduceerd als speciaal kerstgeschenk voor de Leuvense inwoners

Na de oprichting van de NV Brouwerijen Artois in 1901 werd De Hoorn verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1923 werd echter een nieuwe brouwerij opgebouwd, waarna in 1926 Stella Artois voor het eerst geregistreerd werd als handelsmerk. Het bier werd eerst geïntroduceerd als speciaal kerstgeschenk voor de Leuvense inwoners. 'Stella' verwijst daarbij naar 'kerstster'. Hoewel Stella Artois initieel dus eigenlijk een kerstbiertje was, was de populariteit zo groot dat de brouwerij het bier het hele jaar door produceerde.


Wereldwijde dorstlesser

Niet alleen Leuvense en Belgische bierproevers, maar ook Europese liefhebbers konden vanaf 1964 genieten van Stella Artois. Door de grotere afzetmarkt was er nood aan een nieuwe, volledig geautomatiseerde brouwerij. Die kwam er in 1993.


Niet onbelangrijk: ook de alcoholvrije variant van de klassieke Stella Artois is de moeite waard

Vandaag is Stella Artois het best verkopende Belgisch bier wereldwijd met een totale jaarlijkse verkoop van meer dan 10 miljoen hectoliter. Een terecht, deze frisse kwaliteitspils met een licht bittere smaak is de ideale dorstlesser. Niet onbelangrijk: ook de alcoholvrije variant van de klassieke Stella Artois is de moeite waard!




Voor wie geen fan is van Stella Artois: niet getreurd, met meer dan 160 verschillende bieren en eeuwenoude bierbrouwtradities is België een heus bierland. Een extra blogpost waarin het bier (nog) rijkelijker vloeit, is daarom niet overbodig. Houd onze blog dus in de gaten!



32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


© 2023 by Site Name. Proudly created with Wix.com

bottom of page