Fridays are for drinks: review en interview van een Belgisch product
Review | Een product met smaak
De overstock aan appelen en peren waar Poetin Belgische fruitboeren mee opzadelde, is actueler dan ooit. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne werden ook de Oekraïense en Wit-Russische grenzen gesloten voor fruitimport. Een harde klap om te incasseren, maar onze fruitboeren toonden zich al eerder van hun creatiefste kant. Iemand zin in een glaasje appel- of peergin?
De Haspengouwse BLOSM Gin ontstond als een manier om de overstock aan appelen en peren kwijt te raken in 2015. "Appelsap en siroop had Haspengouw al in overvloed", dachten oprichters Peter en Inger. Dan maar gin! Te creatief om het aan iemand anders over te laten, beheren ze zelf het volledige proces: van fruit tot fles. Co & Co Distillery werd een familiebedrijf in elke zin van het woord: het fruit wordt geteeld door Ingers vader.
BLOSM Maribelle is een fruitige gin op basis van de gelijknamige appelsoort en heeft een frisse, bijna citrusachtige smaak. Ideaal voor een zonnige dag! Denk aan een fris glas en een aangenaam temperatuurtje, en de BLOSM Maribelle verschijnt haast op magische wijze in je hand. Niet te bitter, niet te zoet, niet te zwaar. Aan de rustieke, betegelde toog sip je van je glas. Rechts van je schijnt het zonnetje door de ruiten, links van je kijk je recht aan de stokerij naar binnen. Ik ben eigenlijk niet zo'n gindrinker – wie gelooft dat nog na twee artikels op een rij, denk je nu. Maar echt, hier kan ik aan wennen.
Bij het proeven van de gin was het weer prachtig, bij het schrijven van deze review zijn de temperaturen compleet omgeslagen. Ook dat is op-en-top Belgisch. Geen nood: BLOSM came prepared. BLOSM Sweet Sensation is een gin op basis van peren, vernoemd naar – je raadt het wel – de gelijknamige perensoort. De gin mag dan wel gebaseerd zijn op haar oudere zusje, maar heeft een geheel eigen karakter. De creatieve geest achter Co & Co Distillery is kok van opleiding en haalde zijn inspiratie voor deze gin bij het Franse dessert poire belle Hélène. Er zit, naast vanille en lavendel, dan ook effectief rauwe cacao in. Die originele insteek maakt de tweede gin heerlijk verschillend van haar voorganger. Laat de kleurrijke, roze verpakking je niet van de wijs brengen: de gin is zeker niet "enkel bestemd voor vrouwen", wel voor liefhebbers van de smaak. BLOSM Sweet Sensation is warm, zoet en kruidig van smaak. Kortom, ideaal bij dit grauwe weer.
Ik zou zomaar durven zeggen dat de originele BLOSM Maribelle mijn nieuwe all-time favorite gin is. Misschien is het ook wel die van jou, als je bereid bent om appelen met peren te vergelijken.
Achtergrond | Een product met een verhaal
Wie zegt BLOSM, zegt "geproduceerd met ambacht en vakmanschap". Niemand ontkent natuurlijk dat de drank wordt gemaakt met veel passie en liefde voor het vak. Toch vertelt Peter Coel, die samen met zijn vrouw Inger Missotten Co & Co Distillery oprichtte, aan iedereen die het horen wil waarom BLOSM eigenlijk een verhaal is over family spirit en veerkracht.
"In 2015 kreeg de fruitsector natuurlijk harde klappen door de boycot van Rusland. Die crisis trof ook mijn schoonvader, die zowel hard als zacht fruit teelt. De overstock was zo groot dat zelfs hij, als ervaren fruitboer, er zich geen raad mee wist. Op een goede zondag dook het idee ineens op. Onze hele familie zit iedere zondagavond gezellig samen aan tafel en de gesprekken gingen destijds vaak over mogelijkheden om zelf onze overstock te verwerken."
"Eerst dachten we natuurlijk aan appelsap of siroop, maar dat wordt in onze streek (Haspengouw red.) al veel gemaakt. We kwamen uiteindelijk op het idee om er alcohol van te stoken, dat zag ik wel zitten. We wilden eerst het brouwen van de gin aan een bestaande distilleerderij uitbesteden, maar onze familie is te creatief aangelegd om dat proces volledig uit handen te geven. We hebben ons er dan maar grondig in verdiept en na vele hindernissen kochten we onze eerste stookketel aan."
"Appels? Check! Stookketel? Check! Maar hoe maak je gin? Daarin hebben we ons laten begeleiden door de fabrikant van de stookketel. Die toestellen werden op dat moment gemaakt in Hongarije, in een regio waar ze nogal bedrijvig zijn in het stoken van schnaps en eau de vie. Zo hebben we dan de basis onder de knie gekregen, of dat dachten we toch. In het begin was het heel moeilijk in te schatten of we goed bezig waren."
"Het succes van het stookproces is erg afhankelijk van de gebruikte appels. Iedere appel moet genoeg suiker bevatten en het correcte soortelijk gewicht hebben, die factoren maken een groot verschil in het vergistingsproces. We selecteren zelf zorgvuldig welke appels genoeg suiker hebben, en die laten we dan persen. Het geperste appelsap behandelen we eigenlijk op een gelijkaardige manier als druivensap dat bedoeld is voor wijnbouw: eerst vergisten, vervolgens er wijn van maken. Die 'appelwijn' stoken we dan een eerste keer af. Zo krijgen we een basisalcohol waarmee we aan de slag kunnen gaan."
"Eens we zover geraakt waren, gingen we op zoek naar welke kruiden we als smaakmakers aan de gin zouden toevoegen. Onmiddellijk hadden we in gedachten alle aspecten van het product zo lokaal mogelijk te houden. De appels waren al lokaal, het werd lokaal gestookt, we zouden het ook hier – op onze locatie in Heers – gaan bottelen, dus wilden we die lijn echt volledig doortrekken. Veel lokale kruiden zijn er in deze streek echter niet voor handen. Vlierbloesem leek ons vrijwel de enige logische keuze. De vlierbloesemstruiken stonden op dat moment ook in bloei, dus de timing was ideaal. Ook de vlierbloesem zijn we dan zelf gaan verzamelen. Een andere belangrijke lokale toevoeging is lievevrouwebedstro. Tenslotte moet er ook een bepaalde hoeveelheid jeneverbes per liter basisalcohol in gin, dat is wettelijk bepaald. Wie de benaming 'gin' wil gebruiken, kan daar natuurlijk niet omheen."
"Met die samenstelling zijn we aan de slag gegaan, maar onze veelbelovende eerste batch was een absoluut fiasco. Onze verhoudingen zaten helemaal mis, we hadden uiteindelijk maar wat gegokt. Sommige smaakelementen waren veel te sterk aanwezig, terwijl andere toevoegingen juist naar de achtergrond verdwenen. Schnaps maken is iets heel anders dan gin produceren, dus vanaf dat punt kon de Hongaarse producent ons niet meer helpen. Die verhoudingen finetunen in het recept heeft het meeste tijd gekost. Bij iedere poging stook je een volledige batch af. Voldoet een batch niet aan de verwachtingen, dan moet je bijschaven en helemaal opnieuw beginnen. Het heeft uiteindelijk minstens anderhalf jaar geduurd voor we een gin hadden waarmee we op de markt konden komen."
"Dat allereerste 'brouwsel' was de BLOSM Maribelle, vernoemd naar de gekozen appelsoort. Mijn schoonvader had reeds Maribelles in zijn boomgaarden staan, en laat dat nu net een appel met een zeer hoog suikergehalte zijn. Ideaal, want daar konden we een goede hoeveelheid basisalcohol uit genereren. Op het moment van de lancering zaten we midden in de gin-hype. Een nieuwe lokale gin op de markt brengen was dus helemaal geen probleem."
"Vrijwel onmiddellijk was er ook vraag naar een zoetere variant. 'Als eentje lukt, waarom zou een tweede niet lukken?', dachten wij. We zaten ook nog steeds met een overstock aan peren, dus dat kwam goed uit. We hebben dan gekozen voor de perensoort Sweet Sensation, op dat moment een clubras van de Belgische Fruitveiling (BFV) wat inhoudt dat slechts een beperkt aantal boeren die peer mochten telen. De dikkere, rodere peer heeft een heel hoog suikergehalte én bevat voldoende zuren. Dat laatste is erg belangrijk omdat een peer doorgaans heel slecht vergist (doordat de peer weinig zuren bevat, mislukt de vergisting vaak, red.).
De Sweet Sensation leende zich dus erg goed tot de bereiding van gin. Door wat creatiever uit de hoek te komen zijn de recepten van de BLOSM Sweet Sensation en de BLOSM Maribelle compleet verschillend. Dat vonden we belangrijk."
Comments