top of page

Bioboer Filip Zandecki: 'We streven ernaar om producten zo vers mogelijk af te zetten bij de klant'

Foto van schrijver: Arno Faggio Del GiglioArno Faggio Del Giglio

Reportage


Tijdens de Week van de Korte Keten (van 14 tot 22 mei) gaven boeren en producenten in Vlaanderen rondleidingen, workshops en meer voor iedereen die wil. Bioboerderij Puur Leguum in Heusden-Zolder organiseerde een openvelddag.


De zonnige zaterdagvoormiddag is een ideale setting voor de rondleiding van boer Filip Zandecki. Een dertigtal geïnteresseerden draafde op voor het uitgebreide bezoek aan zijn velden. 'We hebben hier over het hele jaar meer dan vijftig soorten groenten', steekt hij van wal. Naast de velden staan bordjes met de gewassen die Filip kweekt: koolrabi, tomaat, venkel, puntpaprika's, verschillende soorten sla…


Puur Leguum kweekt niet alleen klassieke groenten, maar ook vergeten soorten. Omdat het bedrijf nog niet lang bestaat, koopt het in het voor- en najaar ook teelten aan bij collega-boeren. Die belanden in de hoevewinkel vlakbij. Zo kunnen klanten het hele jaar door rekenen op verse, lokale en biologische producten. 'We streven naar een lage milieu-impact en met de doelstelling om zo vers mogelijk af te zetten bij de klant'.


'Als consument sta je dus in directe relatie met de boer en daarin onderscheiden we ons van de grote supermarkten'

Ook de eieren van boer Filip zijn 100% biologisch. 'Momenteel hebben we 250 legkippen', zegt hij daarover, 'maar we gaan daarin verdubbelen omdat we niet aan de vraag kunnen voldoen.' Naast legkippen lopen er op de boerderij ook 150 vleeskippen in de weide. 'Die geven we veel meer ruimte dan wettelijk verplicht is, omdat we alleen maar de beste kwaliteit willen.' Drie varkens zijn het summum van de vleesproductie op de boerderij.


Puur Leguum gaat er prat op dat de korte weg die groenten - en binnenkort ook het kippen- en varkensvlees - moeten afleggen de kwaliteit ten goede komt. De groenten worden geoogst, in de hoevewinkel verkocht en belanden zo op je bord. 'Als consument sta je dus in directe relatie met de boer en daarin onderscheiden we ons van de grote supermarkten', aldus Filip.


Bij de gloednieuwe aspergebedden doet Filip begeesterd het laatste deel van zijn rondleiding. 'We zitten nu wel echt op het maximum om de bioboerderij leefbaar te houden.' Na een aantal uitbreidingen de afgelopen jaren is zijn boerderij zo'n zes hectare groot. 'Ik werk hier voltijds, ik heb een stagiair en twee dagen per week krijg ik ook nog wat hulp.' Met een brede glimlach en na veel bijgeleerd te hebben verlieten we Puur Leguum weer - nog steeds onder de brandende zon.


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


© 2023 by Site Name. Proudly created with Wix.com

bottom of page