top of page

6 gins van Belgische bodem

Foto van schrijver: Dagmar VanbergenDagmar Vanbergen

Bijgewerkt op: 13 apr 2022

Fridays are for drinks: een selectie unieke drankjes

Gin, Panda Gin, Stone Mountain Gin, Mankefiel Gin, ZOER Gin, LièGin, Illugin

Er zijn altijd wel genoeg redenen om gezellig te aperitieven op vrijdag. Daarvoor is er niets beter dan een lekkere Belgische gin. Maar nieuwe Belgische gin-soorten lijken tegenwoordig als paddestoelen uit de grond te schieten, wie ziet door de bomen het bos nog? Smaak van dichtbij selecteert enkele van de uniekste gins van Belgische bodem.



Panda Organic Gin is een unieke gin die werd gecreëerd door vier vrienden met een hart voor kwalitatieve spirits. Wereldwijd is het de eerste gin op basis van lychee. De smaken van lychee, kers, sinaasappelschil en steranijs geven de gin haar rijke, fruitige smaak. Die smaak komt het best naar boven als je Panda Gin puur drinkt, maar de gin is evenzeer een ideale basis voor cocktails of de klassieke gin-tonic.


Panda Gin wordt op traditionele wijze gemaakt in een van de oudste distilleerderijen van België, opgericht in 1836. Bij het brouwen van de gin wordt er gebruikgemaakt van grondwater uit de Hoge Venen, dat bekend staat als een van de puurste in Europa.


Panda Organic Gin is dan ook een echte prijswinnaar. Dat hebben de oprichters waarschijnlijk ook te danken aan hun filosofie: het merk streeft naar duurzaamheid en milieuvriendelijk ondernemen. De gin won in het verleden al de 2021 iF Design Award, de 2021 World Gin Award bronze medal, de 2021 World Spirits Trophy bronze medal, de 2020 China Wine and Spirits Awards double gold medal en de 2018 International Taste & Quality Institute gold two star rating. Daar mag nu gerust ook een lovende review van Smaak van dichtbij bij gerekend worden!




Manke Fiel gin is een hoogwaardige gedistilleerde gin uit Asse. Druppel voor druppel kreeg deze gin zijn smaak. Door het gebruik van verschillende botanicals – waaronder gedroogde hop uit eigen streek en oranjebloesem – krijgt de gin zijn verfijnde, zachte smaak met citrus en florale accenten. Als hopsoort werd er immers gekozen voor Golding, een lokaal gecultiveerde hopsoort die florale en citrusaroma’s bevat. Kardemom, kruidnagel en muskaatnoot zorgen dan weer voor de pittige, kruidige afwerking. De oprichters beschrijven de gin als “krachtig, maar zacht van inborst – zoals de Assenaar”.


Het unieke recept werd samengesteld door twee vrienden uit liefde voor de streek en zijn geschiedenis. De gin werd vernoemd naar Theofilius Van Vaerenbergh (1889-1971), die ook ver na zijn tijd nog steeds één van de meest typische volksfiguren uit Asse en omstreken is/blijft. Op deze manier willen ze de legende rond Theofilius Van Vaerenbergh terug onder de mensen brengen zodat ‘Manke Fiel’ nooit vergeten zal worden.




De oorsprong van de naam Stone Mountain moet je niet ver buiten de provinciegrenzen zoeken: de gin wordt gemaakt met de most en koek van de Pinot Blanc van wijndomein Kitsberg, gelegen op een heuvel met een steenrijke ondergrond. Ook al wordt de gin niet gemaakt op het wijndomein zelf, is Kitsberg er dus toch nauw mee verbonden. Dat was voor oprichter Daniel Medarts de voorwaarde: in de gin moest iets van druiven aanwezig zijn. Daarom stelde hij voor om ook de koek – de schillen en pitten van de druiven die overblijven na de persing – van de pinot blanc uit te stoken.


De artisanaal gestookte Haspengouwse Gin bevat jeneverbes, kardemom, boerenjongen, basilicum, citrus, appelsien en de most en koek van pinot blanc uit de wijngaard van wijndomein Kitsberg. Er werd bovendien ook wat honing aan toegevoegd om de pittigheid te verzachten. De Most van de Pinot Blanc uit de wijngaarden van domein Kitsberg zorgt voor een extra dimensie. Het geeft een boost aan aroma, verrukkelijk mondgevoel en onevenaarbare harmonie tussen de botanicals. Net zoals bij de Kitsberg wijnen krijg je in het glas topkwaliteit van eigen bodem. Aroma's van wit steenfruit en zachte kruiden (o.a. basilicum) versmelten samen tot een elegant boeket. Zacht en elegant qua smaak. Let op: de beperkte oplage is altijd snel de deur uit!



Hoewel de gins van LièGin stuk voor stuk modern en bijzonder aromatisch zijn, blijven ze trouw aan de oeroude tradities en recepten die sinds 1836 zorgvuldig worden uitgewerkt door een Belgische familiedistilleerderij uit Raeren, in de provincie Luik. Daar stonden de makers op. Ze hechten ook veel belang aan respect voor de natuur en haar kostbare grondstoffen. Daarom gebruiken ze voor het maken van de gins biologische graanalcohol en worden er, om te voldoen aan het Biolabel, ook enkel natuurlijke aroma’s gebruikt tijdens het stoken.


LièGin kent verschillende varianten die stuk voor stuk vernieuwend zijn van smaak. Telkens wordt er ingezet op originaliteit en op zoek gegaan naar naar de nieuwste trends, met respect voor de Luikse ambacht. Voor de durvers onder ons is hun nieuwste creatie misschien de moeite waard: LièGinTomate Crevette. Smaak van dichtbij ging alvast voor een veiligere keuze. De LièGin Cupidon is een lekker verfrissende, op-en-top Belgische limited edition op basis van cuberdons.




ZOER werd tot leven gebracht door de twee vrienden en collega’s Carl en Edu, die tijdens de ‘zure’ periode van de lockdown een lichtpuntje wilden brouwen ten voordele van de zorg. Een deel van de opbrengst gaat naar de Mediclowns. Zo steunt een gin op basis van smoelentrekkers de ‘smoelentrekkers van de zorg’. Drie jaar eerder gaf Carl een ‘make-your-own-gin-kit’ cadeau aan Edu voor zijn verjaardag. Tijdens de eerste lockdown, toen iedereen uit verveling nieuwe hobby's ontdekte, ging Edu pas voor het eerst met zijn cadeau aan de slag. Als bij wonder was het brouwsel dat er uit voortkwam nog lekker ook. Ze besloten dat er nog een staartje zou komen aan dit verhaal en ontwikkelden ZOER. De keuze voor de smoelentrekkersmaak? Edu groeide op in de lokaal bekende snoepwinkel De Rode Engel. Ook de naam ZOER is niet zomaar gekozen. De naam van de gin verwijst naar de smaak van het hoofdingrediënt: het eerst zuur en dan zoete smoelentrekkersnoepje. In het lokale dialect betekent het woord ook gewoon ‘zuur’.


De zuur-zoete smaak van de gin geeft een apart karakter aan de drank die, met een alcoholpercentage van 40%, zowel puur als met een smaakvolle tonic kan worden geserveerd. ZOER wordt ondertussen gemaakt in drie smaken: smoelentrekker (roze), smoelentrekker violet (paars) en smoelentrekker citroen (geel).


TIP: Maak een heerlijke cocktail door drie gelijke hoeveelheden ZOER gin, Pipo appelsap en bruiswater te mengen. Dat kan je eventueel afwerken met verse munt en een smoelentrekker.




Illugin werd gecreëerd door twee ervaren ondernemers: een van hen is de oprichter van Salito Beach. De bekende Blankenbergse beach bar staat bekend om haar verrukkelijke cocktails. In 2019 ontkiemde bij hen daarom het idee om een nieuwe gin te ontwikkelen. Een niet te onderschatten onderneming, zeker nu er wereldwijd zoveel gins met unieke smaken op de markt zijn. Net daarom creëerden ze een gin met een frisse, opmerkelijke smaak en – belangrijker nog – een unieke aanblik. De ultieme eye catcher.


Als eerste Belgische gin die van kleur verandert, wordt er je een haast magische ervaring beloofd. Maar dat is het ook wel een beetje. Met zijn frisse, zoete smaak en zijn aantrekkelijke kleur is het een prikkelende ervaring voor neus, tong én ogen. Maar is het dan écht zo speciaal? Awel, ja. De gin bevat weliswaar verschillende veelvoorkomende botanicals zoals engelwortel, karwij en jeneverbes, maar de unieke twist zit in het ‘geheime ingrediënt’: de kittelbloem. De bloemen van deze – toegegeven: exotische – kruidachtige plant bevat een kleurstof die reageert als lakmoespapier. Voor wie zich zijn chemielessen uit een ver verleden niet meer voor de geest kan halen: in basische oplossingen kleurt het blauw en in zure oplossingen kleurt het roze. Meng de gin dus met iets zuur, zoals een tonic of limoen-/citroensap en het drankje verkleurt onmiddellijk. Het bijna magische drankje is verkrijgbaar in twee smaken: blauwe bessen of matcha.





Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


© 2023 by Site Name. Proudly created with Wix.com

bottom of page